Ancak adil ve onurlu olan barış koşulları savaşları durdurabilir ve kalıcı olabilir. Barış istemek taraf olmayı gerektirir, ama aynı şekilde haklı ve haksız ayrımı yaparak.
Savaş nedir?
Genel olarak savaşın ekonomik, sosyal ve siyasal özellikleri dikkate alınarak uygun bir tanım yapmak gerekirse; devletlerin ya da sosyal sınıfların, ekonomik ve politik amaçlar uğrunda kendi aralarında yaptıkları silahlı savaşım olarak nitelenebilir. Bu bağlamda savaş ekonomik ve siyasal bir olgudur. Ve daha özlü bir tanım olarak da, savaş politikanın başka araçlar ile sürdürülmesidir.
Savaş ne zaman ortaya çıkmıştır?
Savaş toplumun sınıflara ayrılması sonucu ortaya çıkmış ve toplumların tarihsel değişim ve dönüşüm sürecine uygun olarak günümüze kadar süregelmiştir. Tüm savaşlar kendilerini doğuran ekonomik, sosyal ve siyasal sistemlerden ayrılamazlar. Esas olarak da ülkeler arasında ekonomik nedenle yapılan silahlı çatışmayı dile getirir. Tarihsel süreç içerisinde savaşları bir ayırıma tabi tutmak gerekirse; yağma ve talan savaşlarından, sömürge savaşlarından ve paylaşım savaşlarından söz edilebilir.
Kapitalizmi tek sözcükle savaş kavramıyla açıklamak mümkündür. Çünkü, kapitalizmin doğasında rekabet ve sürekli bir savaşım vardır: a)Önce serbest rekabet piyasasında kapitalistler arası savaş; b)sonra dışarıda yoksul ülkeleri sömürgeleştirme savaşı; c)daha sonra dünyanın yeniden paylaşılması savaşları; d)bu arada yoksul ülkelerin bütün bunlardan kurtulmak için verdiği bağımsızlık savaşları, e)emperyalist devletler kavgasının arasında ezilmemek için bunlardan birinin uydusu olarak katıldıkları zorunlu savaşlar.
Kapitalizmin ortadan kalkması ile savaşın da varlık nedeni ortadan kalkacak ve insanlar arasında savaş kalmayacaktır. O zaman gerçek savaş doğanın ve uzayın derinliklerinin keşfedilmesi ve insanlığın emrine sunulması için yapılacaktır.
Savaş sanayi ve savaş ekonomisi nedir?
Kapitalizmin emperyalist aşamasında silah üretimine pazar açmak için savaşlar çıkarılır v sürdürülür. Savaş sanayi ile yaratılan ikame piyasası, ağır sanayi mamüllerinin devlet tarafından satın alınması için yaratılmış yeni bir satın alma gücüdür. Bu nedenle silahlanma, büyük kapitalist tekellerin anamallarını değerlendirmek için zorunludur. Savaş Ekonomisi de amaç ve araç olarak iki yanlıdır. Savaş ekonomisinde, savaş amaç olarak çıkarılır, savaş sanayi dışındaki tüketim kısıtlanır. 2. Dünya Savaşında Nazi Almanya’sında “tereyağı yerine tank” sloganı ile bu dile getirilmiştir
Savaşın doğrudan yol açtığı sorunlar nelerdir?
Savaşın doğrudan yol açtığı sorunları veya sonuçları milyonlarca insanın ölümü, açlık ve sefaleti, sürgün ve göç ile doğanın tahribi olarak özetlenebilir. Bazı hesaplamalara göre, antik çağdan günümüze kadar süren savaşlarda öldürülen insan sayısı, dünya nüfusunun yarısından fazladır.
Her türlü savaşa karşı çıkılabilir mi?
Her türlü savaşa karşı çıkmak doğru değildir. Öncelikle haklı ve haksız savaş ayrımı yapmak gereklidir? Ülkeyi dış saldırıdan korumak, halkı kapitalizmin köleliğinden, sömürge ve bağımlı ülkeleri emperyalistlerin boyunduruğundan kurtarmak için yapılan savaşlar, haklı savaşlardır. Gerici sınıfların kendi egemenliklerini kurmak ve zenginliklerini artırmak için başka ülke ve halklara karşı yürüttükleri savaşlar haksız savaşlardır.
Soyut planda ve bütün savaşlara karşı çıkacak şekilde savaş karşıtlığı yapmak, haklı olanı desteklememek ve haksızlılığı önlemeye çalışmamak taraf olmaktan kaçınmaktır. Yani, varolanın devamına göz yummak ve yaşanılan gerçekleri görmezden gelmektir, sıranın kendisine gelmesini beklemektir... Tarihte birçok örneği görüldüğü gibi sıra kendisinde geldiğinde iş işten gelmiş olacaktır...
Barışı kazanmak için ne yapmalı?
Barışı kazanmak için de bir savaş gereklidir. Savaşlardan sonra barışlar genellikle savaşı kazananlar tarafından yapılır, daha doğrusu mağlup olana barış koşulları dayatılır. Bu nedenle savaşı durdurmak için adil ve onurlu bir barış gereklidir. Egemenler haklı savaşları engellemek için her türlü yönteme başvurur, öyle bir söylem geliştirir ki, savaş ve barış kavramlarını birbirine karıştırır, neyin barış neyin savaş anlamına geldiği anlaşılmaz. Bu nedenle, ancak adil ve onurlu olan barış koşulları savaşları durdurabilir.
Selahattin Aykurt
0 yorum:
Yorum Gönder